THE SUPERSOUL BROTHERS – SHADOWS & LIGHTS

Artiest info
 
facebook

In de jaren 60 vochten twee labels om de Amerikaanse soulmuziek te vertegenwoordigen. Twee labels, twee steden, twee verschillende visies op swing en groove. Enerzijds Motown, in Detroit, met zijn grote sterren zoals Diana Ross, Stevie Wonder of de Jackson Five die hun soulmuziek voor het grote publiek sterk inkleuren met een popkleur, anderzijds het Stax label, in Memphis, voor wie soulmuziek vooral werd geassocieerd met dance en trance. Deze laatste is bij het grote publiek minder bekend dan de eerste, maar is niettemin de bakermat van de deep soul, een organische, op groove gebaseerde muziek die, onder leiding van gitarist Steve Cropper, de besten in het genre voortbracht: Otis Redding, Wilson Pickett en vele anderen. In die tijd was Memphis de bakermat van swing en groove, een feel-good muziek die weer op de voorgrond werd gebracht door de Blues Brothers in de jaren 80 en door The Commitments in de jaren 90. Een muziek die nauwelijks meer gespeeld werd, behalve door enkele coverbands, althans tot de komst van The Supersoul Brothers Band (SSB).

Achter deze naam gaat een nieuwe band schuil, die vastbesloten is om de ziel van het Stax label te doen herleven, door het album "Shadows & Lights" op de markt brengen dat met hun Memphis Deep Soul ritmes, nu juist voor het eindejaar meteen de feestplaat van 2020 is geworden. Verrassend genoeg komt dit sextet, verankerd in een goede soulmuziek, niet uit New York, Detroit of Memphis, maar uit Frankrijk. Gevormd in Pau in 2016 brengen deze heren van SSB een mix van soul / rock artiesten uit de late jaren 50 en 60 (Ray Charles, Little Richard, James Brown, Otis Redding, Wilson Pickett, Rufus Thomas) en Nola Funk (Lee Dorsey,Eddie Bo, Dr John, The Meters) zonder een Brits tintje te vergeten (The Rolling Stones, The Animals, Joe Cocker), ze hebben een echte cult aanhang voor Southern Soul van de Stax, Fame, Goldwax of Hi Record labels. Verzameld rond hun charismatische leider David Noël (composities en zang), Ludovic Timoteo (bas en achtergrondzang), Fabrice Seny-Couty (drums en achtergrondzang), Pierre-Antoine Dumora (gitaren en achtergrondzang), Julien Stantau (keyboards, orgel, piano en achtergrondzang), Julien Suhubiette, (trombone en achtergrondzang), is SSB in de eerste plaats een echt verhaal van muzikanten wier lokale reputatie is gebouwd op hun explosieve podiumprestaties.

Live opgenomen op de ouderwetse manier met een minimum aan takes en overdubs om een maximum aan authenticiteit te behouden, geeft dit eerste album van deze band op schitterende wijze hun spontaniteit weer en hun verlangen om deze muziek, die even feestelijk als bevrijdend is, in stand te houden. "Shadows & Lights" is een verzameling songs over liefde, optimisme, delen en de trieste staat van onze moderne samenleving. Zij kozen ervoor het album in twee delen op te splitsen: een donker deel, "Een zielloze maatschappij is een maatschappij met een donkere kant", en een lichter deel, "De lichte kant staat voor openheid naar de buitenwereld". In totaal 12 tracks die in deze tijden alleen maar een reddende rol kunnen spelen. Van het opwindende "Don't "Lockdown' Your Heart", "How Shall We Dance Life?", "Common People" en "Rose", springt, naast hun indrukwekkende samenhang en hun overduidelijke beheersing van de vintage-sound , de verwarrende gelijkenis van David Noël's vocale timbre met dat van wijlen Otis Redding op de trommelvliezen, anderzijds nummers als "Only Love" en de titeltrack ademen dan weer zoveel Daptone sound uit, maar steeds hoe de brothers deze stijlen ook aanpakken, de nummers worden zo goed eigen gemaakt dat ze ideaal zijn voor iedere playlist. Samen zijn het allemaal songs zoals in de goede oude tijd toen Wilson Pickett de dansvloeren deed ontvlammen met "Mustang Sally" en "Land Of 1000 Dances".

De uitdaging om de Amerikaanse muziek van bijna 60 jaar oud nieuw leven in te blazen, is een gewaagde zet. De muzikanten slagen daarin met dit feestelijke en spontane album, en ze aarzelen niet om risico's te nemen die lonen, zoals de schitterende piano-vocale cover van Bobby Womack's "Please Forgive My Heart" of de verbluffende R 'n B versie van David Bowie's "Heroes". Met dit verrassende en opwindende "Shadows & Lights" wordt een heel deel van de Amerikaanse soulcultuur nieuw leven ingeblazen. "Please Forgive My Heart", "Sookie, Sookie Baby" en "Don't Lockdown Your Heart" (zie video's hier beneden) zijn allemaal knipogen naar het analoge geluid dat teruggrijpt naar de grote dagen van vinylplaten, dansen, clubs en juke joints. Het album werd volledig gecomponeerd, opgenomen en geproduceerd door de SuperSoul Brothers. Een explosieve cocktail van soul en rock, hun geslaagd debuut "Shadows & Lights" blijkt even verslavend als aanstekelijk te zijn.